APK Keuring

RDW Kenteken check APK Keuring

RDW Kentekencheck APK keuring

Bij het kopen van een nieuwe auto komt veel kijken, helemaal als je er zeker van wilt zijn dat je een auto koopt die in goede staat verkeerd. In Nederland is elk voertuig verplicht om elk jaar gecontroleerd te worden bij een erkende garage. Deze algemene periodieke keuring staat bekend als de APK keuring. Door het opvragen van een APK check via het kenteken wordt er bij de RDW (Dienst Wegverkeer) gecontroleerd of de APK op de auto nog geldig is of dat deze is verlopen. Tevens worden APK Keuring punten exact getoond zodat de gehele APK historie inzichtelijk wordt. Is de APK verlopen, dan mag het voertuig niet de weg op.

Hoe doe je een kenteken check

Een kenteken check kost maar een klein beetje tijd en kan gedaan worden aan de hand van het kenteken van de auto. Deze voer je in zodat er een aanvraag voor gegevens kan worden gedaan. De informatie die je vervolgens te zien krijgt is de basis informatie die bekent is over de auto. Dit is informatie met betrekking tot:

 • Het merk van de auto en het type
 • De brandstof
 • De kleur van de auto
 • Datum van tenaamstelling en aantal eigenaren
 • APK gegevens
 • Technische informatie
 • Aan de hand van deze informatie kun je controleren of de gegevens die je over de auto hebt ook kloppen. Hiermee kun je voorkomen dat je een miskoop doet of dat je wordt opgelicht.

  APK Keuring

  Wettelijk gezien is elk voertuig in Nederland verplicht om gekeurd te worden voor een APK. Tijdens deze keuring wordt er gecontroleerd of de auto voldoet aan de eisen die in de wet zijn gesteld omtrent veiligheid en milieu. Voldoet de auto niet aan de eisen en is het niet mogelijk om de APK keuring te verlengen? Dan kan dit in veel gevallen na het doen van de nodige aanpassingen of reparaties wel worden gedaan. Een auto die niet aan de eisen voldoet wordt afgekeurd en mag niet meer de weg op. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete.

  RDW

  De RDW is in Nederland de instantie die onder andere de registratie van voertuigen en rijbewijzen regelt. Zo worden er nieuwe kentekens uitgegeven en is de RDW ook verantwoordelijk voor het verstrekken van rijbewijzen. Koop of verkoop je een auto, dan heb je te maken met het kentekenbewijs dat bij de auto hoort. Om de tenaamstelling te kunnen regelen moeten er dan nieuwe documenten worden afgegeven, dit gebeurd ook door de RDW. De APK keuring die voor voertuigen verplicht is wordt ook door de RDW bijgehouden. Daarnaast is de instelling de toezichthouder op de APK-bedrijven die een APK keuring mogen uitvoeren.

  APK-bedrijf

  Om een APK keuring te mogen uitvoeren moet een garage of bedrijf erkend worden door de RDW.
  Dit betekent dat het bedrijf aan bepaalde eisen moet voldoen en ook regelmatig een controle van de RDW kan verwachten. Bij een dergelijke controle wordt er gekeken of het bedrijf de APK keuring volgens de gestelde regels en eisen uitvoert. Dit is belangrijk omdat een APK keuring anders ten onrechte goedgekeurd kan worden met als gevolg dat een auto minder veilig of slecht voor het milieu is.

  Waar wordt op gecontroleerd

  Het keuren van een auto voor de APK kan bij daarvoor erkende garages. Deze garages zijn door de RDW erkend. Er wordt tijdens de keuring gekeken naar onderdelen die aan vervanging toe zijn of die schadelijk zijn voor het milieu. Is het voor de goedkeuring van de APK nodig dat er reparaties moeten worden gedaan, dan zitten er vaak wel kosten aan verbonden die boven op de keuring komen. Maak hierover goede afspraken met de garage. Tijdens de keuring worden de volgende onderdelen gecontroleerd:

 • Algemene eisen
 • Spiegels van de auto
 • Voorruit
 • Vergrendeling
 • Wielophanging
 • Wielen
 • Banden
 • Verlichting
 • Carrosserie
 • Remmen
 • Autogordels
 • Registratie van onder ander de kilometerstand
 • Stuurinrichting
 • Uitlaatgassen die door de auto worden uitgestoten
 • Hoe verloopt het proces

  Op het moment dat de APK van een auto bijna verloopt, wordt er vanuit de overheid een bericht verstuurd waarin wordt vermeld dat de auto gekeurd moet worden. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden bij een garage dat door de RDW is erkend en bevoegd is tot het uitvoeren van een APK keuring. De keuring wordt gedaan volgens eerder genoemde eisen en als het nodig is worden er reparaties uitgevoerd. Als het voertuig in orde is dan wordt de APK verlengd met een jaar, voldoet de auto niet meer aan de eisen dan zal deze worden afgekeurd.

  Bij het kopen van een auto

  De APK keuring die jaarlijks moet worden gedaan is ook belangrijk bij het kopen van een auto. Als de auto die je wilt kopen geen APK meer heeft of als de APK binnen korte tijd verloopt, dan is het aan te raden om de APK keuring door de huidige eigenaar te laten doen. Eventuele kosten voor reparaties of ander onderhoud zijn dan voor de huidige eigenaar. Door ervoor te zorgen dat de APK op orde is voordat je de auto koopt, zorg je er ook voor dat je zelf niet voor onverwachte verrassingen of problemen met de auto komt te staan.

  Kilometerstand

  De RDW is ook de toezichthouder op de kilometerstanden van auto's. Bij oudere voertuigen was het vaak mogelijk om de kilometerteller terug te draaien waardoor de auto aantrekkelijker leek voor de verkoop. Dit is tegenwoordig illegaal en daar wordt door controles van de RDW ook toezicht op gehouden. Door het doen van een kenteken check is het ook mogelijk om de werkelijke kilometerstand op te vragen. De kilometerstand van een auto moet door garages op een aantal momenten verplicht worden door gegeven. Dit is bij: - De afmelding van de APK (zowel goedkeuring als afkeuring) - Bij het exporteren van een auto - Als een auto wordt gesloopt - Bij grote reparaties of onderhoud - Als de auto bij een erkend punt op naam wordt gezet - Als een auto onderdeel is van de bedrijfsvoorraad

  Kom meer te weten met een kenteken check

  Dat de APK van de auto in orde is en volgens de regels van het RDW moet worden uitgevoerd is duidelijk. Maar wist je dat je met de kenteken check nog veel meer over de auto te weten kunt komen? Naast de datum waarop de APK verloopt en het opvragen van de kilometerstand is het mogelijk om de volgende gegevens te achterhalen: - Algemene informatie met betrekking tot de auto - Toelating en tenaamstelling - Technische gegevens

  Algemene informatie

  Tot de algemene informatie van een auto behoren de gegevens over het merk en het type van de auto. In sommige gevallen wordt dan ook de uitvoering van de auto vermeld. Dit kan bijvoorbeeld duidelijk maken of de auto een sport uitvoering is. De kleur, het type brandstof dat voor de auto gebruikt moet worden en de schakeling behoren ook tot deze algemene informatie. Deze gegevens krijg je direct op het moment dat je het kenteken op de website hebt ingevoerd.

  Toelating en tenaamstelling

  Zodra een auto in gebruik wordt genomen moet deze ook worden geregistreerd, dit wordt de toelating genoemd. De eerste keer dat een auto wordt toegelaten kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. De kentekencheck laat daarom onder andere zien wanneer de auto internationaal is toegelaten en wanneer de auto in Nederland is toegelaten. Is de auto later toegelaten in Nederland? Dan is er sprake van een auto die ge´mporteerd is uit het buitenland. Aan de datum van de laatste tenaamstelling kun je zien hoe lang de huidige eigenaar de auto in zijn of haar bezit heeft.

  Technische informatie

  De technische informatie van een auto die uit de kenteken check rolt is onder ander informatie over het verbruik van de auto. Je kunt zien wat het verbruik van de auto in de stad is, op de snelweg en een combinatie van deze twee. Verder omvat deze informatie gegevens over het aantal zitplekken, de inhoud van de motor en het aantal cilinders. Ook het gewicht van de auto en het maximale gewicht dat eventueel met een aanhanger mag worden getrokken staat vermeld bij deze gegevens.

  Controleer voordat je koopt

  Het is dus om verschillende redenen aan te raden om een kenteken check te doen voordat je een auto koopt. Hiermee krijg je inzicht in verschillende gegevens zoals de kilometerstand, staat van de auto, historie en natuurlijk of de auto APK gekeurd is. Als de auto een APK keuring heeft dan is dit ook altijd gedaan door een gecertificeerd bedrijf zodat je ervan uit kunt gaan dat de auto in orde is. Twijfel je over gegevens van de auto die je al gekocht of langer in je bezit hebt? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om een kenteken check te doen en te controleren of de informatie van de auto wel klopt. Door het doen van een kenteken check zorg je voor zekerheid en weet je dat de auto die je koopt of in je bezit hebt betrouwbaar is om de weg mee op te gaan.

  Kosten

  Kijk altijd naar de kosten van je verzekering, ook wanneer je een schade hebt gereden! Wat betekent dit voor je premie? Gaat die omhoog?

  Modules

  Verzekeraars bieden vaak meerdere additionele modules aan. Kijk goed welke modules relevant zijn voor jouw specifieke situatie.

  Vergelijken loont

  Vergelijk meerdere aanbieders op internet, eenvoudig en overzichtelijk. Zo betaal je nooit teveel voor de premie die bij jou past! Kijk hier op Vergelijk Autoverzekeringen voor de laagste premie en dekking,

  Over ons

  Wij willen jou duidelijkheid geven over een mogelijk belangrijke aankoop. Een auto is nou eenmaal geen brood van de bakker. Dan wil je zekerheid hebben over de geschiedenis van de auto. Die zekerheid kunnen wij voor een groot deel geven door middel van onze dienst. Kentekens liegen niet, er wordt veel bijgehouden met kenteken gegevens. Belanrijke gegevens voor een koper zoals jij. Meld de verkoper bepaalde schades niet, jij komt er achter met ons kenteken rapport.

  Waarom deze website?

  Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen op een eerlijke wijze de geschiedenis en dus achtergrond van een voertuig (auto, motor, camper, etc.) moet kunnen inzien. Van belang is transparantie die wij met deze website willen bieden. Op een eenvoudige en snelle manier alle gegevens van je voertuig achterhalen aan de hand van onze kenteken toets.

  Wie zijn we?

  Wij zijn een full service internet bureau met een passie voor alles wat met voertuigen te maken heeft. Denk hierbij aan auto's, motoren en meer. Om je te behoeden voor een kat in de zak aankoop hebben we deze dienst ontwikkeld. Ook een beetje voor onszelf, omdat wij vonden dat een dergelijke dienst nog niet volledig ontwikkeld was. Door gebruik te maken van diverse, door de overheid goedgekeurde, datasystemen kunnen wij jou een goed beeld geven van het verleden van je voertuig. Handig toch?!

  Zo werkt het!

  Op deze manier krijg jij inzicht in het verleden van je auto. Volg de stappen en ontvang direct alle gegevens behorend bij jouw kenteken.

  1

  Gegevens invoeren

  2

  Selecteer

  3

  Betaal

  4

  Ontvang

  5

  Besluit!